fbpx

Grip op leren

Traject voor hoogbegaafde tieners die vastlopen op school

Herken je dit?

Je zoon* zit in klas 3 of 4 van het vwo. De basisschool deed hij met 2 vingers in zijn neus en ook de eerste jaren op het vwo gingen best wel prima. Maar de laatste tijd blijven de onvoldoendes binnen stromen. Niet alle cijfers hoor, af en toe zit er ook een prima cijfer tussen. Maar met sommige vakken wil het maar niet lukken. Je ziet de frustratie toenemen. “Ik heb toch hard geleerd! Het was gewoon een rottoets!” of: “Die man van natuurkunde kan gewoon niet uitleggen!”, “Wat heb ik aan Frans, dat gebruik ik later toch nooit meer!” Je kunt het je kind zo horen roepen.

Hij heeft steeds meer tegenzin. Als het zo doorgaat moet hij blijven zitten of afstromen. Je zoon lijkt er zelf onverschillig onder. Als je hem aanspoort om zijn huiswerk te maken wordt hij boos. Het liefst zit hij de hele middag te gamen of filmpjes te kijken op zijn telefoon. Je ziet hem zich steeds meer terugtrekken en ongelukkiger worden. Je bent bang dat hij depressief gaat worden of thuis komt te zitten. En jij lijkt hem steeds minder te kunnen bereiken.

Je weet dat je kind het niveau aan moet kunnen, maar toch begin je te twijfelen, de mentor heeft al eens laten vallen dat afstromen misschien wel beter is, of anders een jaartje over doen. Sowieso is het maar de vraag of hij met deze cijfers wel over gaat. Maar aan de andere kant heb je het gevoel dat dat de oplossing niet is. Dat je kind gewoon niet weet hóe hij moet leren en dat hij daar hulp bij nodig heeft. En gaat hij dat dan wel leren als hij blijft zitten of op een ander niveau? Als je eerlijk bent, denk je van niet.

Je piekert erover hoe je kind nou écht geholpen zou zijn. Hij is eigenlijk al niet meer gemotiveerd voor school en zegt: laat me maar afstromen, dan duurt het tenminste een jaartje korter. Maar je vermoedt dat hij zelf niet meer gelooft dat hij havo of vwo wel aan kan. Je ziet het zelfvertrouwen gewoon slinken. Hoe krijgt hij dat ooit weer terug?

Hoe zou het voor je zijn als je zoon weer vrolijk door het huis loopt. Als hij uit zichzelf aan het huiswerk gaat en gaat leren voor toetsen? Hoe zou het zijn als hij blij is omdat zijn inspanning beloond wordt met goede cijfers? Dat hij trots is op wat hij doet? Als hij (weer) een doel heeft in zijn leven waar hij voor wil gaan en daar ook zijn best voor doet? Als hij lekker in zijn vel zit en geniet van de dingen in het leven? Dat jullie weer hoop hebben dat het goed gaat komen? Als je zoon weer grip heeft op zijn leren.

Hoe zou het zijn als jij niet meer de enige bent die erin lijkt te geloven? Dat je terugkrijgt van de mentor dat het goed gaat op school? Dat je geen extra gesprekken meer hoeft te voeren maar dat het eigenlijk prima gaat?

Hoe zou het zijn als je het gevoel zou hebben: mijn kind gaat het wel redden…?

Dat is mogelijk als je zoon of dochter bij mij het traject Grip op leren volgt. Dit traject bestaat uit 4 maanden lang wekelijkse individuele begeleiding, met uitzondering van de schoolvakanties.

Aan het einde van dit traject heeft je zoon een doel waar hij voor wil gaan. Hij weet hoe hij kan leren en hij doet dat ook. Zijn zelfvertrouwen is gestegen en hij zit weer lekker in zijn vel. Hij staat weer ”aan”.

*Voor de leesbaarheid gebruik ik zoon, maar dit geldt natuurlijk net zo voor dochters!

De investering voor dit traject is 879,- euro bij betaling ineens. Betaling in termijnen is ook mogelijk, dan worden het vier maandelijkse termijnen van 225,- euro.

Ervaringen van anderen

“Ik weet niet wat je gedaan hebt, maar ik heb echt een ander kind thuis!”

“Haar zelfvertrouwen is enorm toegenomen. Ze zit veel beter in haar vel.”

“Wij zijn echt zo blij met jou, ik gun iedereen een Alke.”

FAQ
  • Mijn zoon/ dochter is niet getest op hoogbegaafdheid, kan hij/ zij dan wel meedoen aan dit traject?

Jazeker, er is echt geen hard bewijs nodig. Het gaat vooral om de complexe creatieve manier van denken en de snelheid van begrip. Ik heb ook aandacht voor de zogenoemde zijnskenmerken zoals een groot rechtvaardigheidsgevoel, hoge gevoeligheid en de hoge lat die hoogbegaafden voor zichzelf hebben.

  • Mijn kind is erg eigenwijs en neemt echt niks van een ander aan. Heeft het dan wel zin?

Doordat ik juist uitga van wat bij jouw kind past en daarbij aansluiting probeer te vinden én door de succeservaringen zijn ze bereid ook andere manieren te proberen. Het helpt ook dat ik naast de jongere ga staan in plaats van erboven én met humor komen we een heel eind.

  • Waarin verschilt jouw training van een huiswerkklas of huiswerkbegeleiding?

Allereerst is er specifiek aandacht voor hoogbegaafdheid. Helaas ontbreekt vaak echte expertise op de scholen. Doordat ik echt met je kind samen ga onderzoeken wat de oorzaken zijn van de schoolproblemen (waar hoogbegaafdheid altijd een rol in speelt) en díe aan te pakken is de training veel effectiever én is je zoon of dochter meer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Hij/ zij leert zichzelf beter kennen en leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/ haar eigen leerproces.

  • Mijn zoon of dochter zit niet in klas 3 of 4? Is deze training ook voor hem of haar geschikt?

Als je zoon of dochter in een ander leerjaar zit, maar je herkent de problemen van hierboven wel heel duidelijk dan is deze training ook voor hem of haar geschikt. Twijfel je? Neem dan even contact met mij op, dan weet je het zeker.

  • Wij wonen te ver van Assen, is dit traject ook online te volgen?

Ja, dat kan. Dan plannen we video-afspraken in en stuur ik cursusmateriaal op. Voorwaarde is dan wel dat je zoon of dochter beschikking heeft over een laptop/ pc met camera en internetverbinding.

Chat openen
1
Hoi! Kan ik je helpen?