fbpx
Online les

Vanavond werd in de persconferentie verlenging van de lockdown aangekondigd. Dit betekent voor de basisschoolleerlingen in ieder geval tot 25 januari online les en voor het voortgezet onderwijs nog een aantal weken langer.

Er is een groep leerlingen die het heerlijk vindt om zelfstandig te werken en die prima zonder uitgebreide instructie de leerstof kan verwerken. Maar er zijn ook leerlingen die het heel moeilijk vinden en die nauwelijks tot werken komen. Die afdwalen tijdens de online les en niet even aan hun buurvrouw kunnen vragen wat de leraar bedoelt. Die vastlopen maar geen vraag durven stellen. Die afgeleid worden door interessante dingen op hun bureau of op hun telefoon. Die de opdracht niet begrijpen en dan maar gaan gamen of iets anders doen. En het is voor de leraar veel moeilijker om te zien dat zijn leerlingen een moeilijk gezicht trekken of knikken dat ze het begrijpen.

Het online werken vraagt extra zelfstandigheid en een (nog) actievere houding van leerlingen. Wat kun je nou doen om beter bij de les te blijven?

  1. Een open deur: ga aan een tafel of bureau zitten, in een actieve werkhouding. (Dus niet met je laptop in je bed).
  2. Maak aantekeningen van de les. Noteer vragen die in je opkomen, als je ze niet direct in de les kan/ mag stellen.
  3. Stel vragen aan de docent als er gelegenheid is in de online les. Is die gelegenheid er niet? Mail je vraag dan aan de docent.
  4. Mis je instructie en vind je het moeilijk om de stof uit het boek te begrijpen? Zoek een instructiefilmpje op Youtube of andere websites. Bijv. wiskundeacademie, biologiemetjoost of scheikundelessen.
  5. Maak een weekplanning op een vast moment in de week, bijvoorbeeld op maandagmorgen. Werk je planning elke dag na de online lessen bij, is er iets veranderd of bijgekomen?
  6. Heb je veel projecten? Maak voor elk project een plan met wat je wanneer en hoe gaat doen.
  7. Vraag hulp als je ergens niet uit komt! App een klasgenoot, vraag je vader, moeder, broer, zus, oom, tante, vriend er is vast wel iemand die je kan helpen!

Als ouder kun je je kind helpen om elke dag even door te spreken. Waar liep je tegenaan? Zijn er dingen waarvan je niet weet hoe je het moet doen? Snap je iets niet? Wie kan je daarvoor een mailtje of appje sturen? Zorg dat het behapbaar blijft en geen enorme berg wordt. Trek ook (samen) op tijd aan de bel bij de mentor als het erg moeizaam gaat. En bedenk ook dat het voor iedereen een moeilijke tijd is. Naast school is het belangrijk ook te ontspannen en leuke dingen te doen. De mentale gezondheid is superbelangrijk!

Chat openen
1
Hoi! Kan ik je helpen?