fbpx

Sommige jongeren (en volwassenen) zijn altijd te laat. Te laat in de les, te laat naar bed, te laat aan tafel, te laat met inleveren van een opdracht. Ze vinden het moeilijk om in te schatten hoe lang iets duurt, maar voeren ook vaak hun opdrachten niet efficiënt uit of stellen geen of verkeerde prioriteiten. Dit is geen onwil, het lúkt ze werkelijk niet.

Dat is natuurlijk niet handig. Hoe ouder je zoon of dochter wordt, hoe meer er van hem of haar verwacht wordt, dat hij/ zij zich aan deadlines en afspraken houdt. Een paar keer te laat bij je bijbaantje en je kunt wegblijven. Een opdracht te laat in geleverd en je krijgt een 1. Niet op tijd aanwezig bij een examen: jammer dan, je mag niet meer naar binnen.

Het is dus belangrijk om het time-management te verbeteren. Maar hoe?

Als eerste: leer je kind prioriteiten te stellen. Wat is het meest belangrijk om te doen en wat kan even wachten. Ik schreef al eerder een blog hierover. Je kunt dit namelijk doen door een prioriteitenmatrix te gebruiken.

Ten tweede: leer je tiener in te schatten hoe lang je ergens over doet. Dit kun je doen door hem/ haar een aantal weken te laten noteren wat hij/ zij gaat doen en hoe lang hij/ zij denkt dat het gaat duren. Na afloop van de activiteit kijkt hij/ zij hoe lang het werkelijk duurde. Bijvoorbeeld: Ik ga 5 sommen wiskunde maken en ik denk dat ik daar 40 minuten mee bezig ben. Achteraf: ik was er 25 minuten mee bezig. Dus gemiddeld 5 minuten per som. Het is handig om dit wat vaker te doen dan 1x, want de ene keer zijn de sommen natuurlijk langer dan de andere. Je zoon/ dochter kan zo controleren of de inschatting klopt én hij/ zij weet beter waar hij/ zij een volgende keer vanuit moet gaan.

De derde tip: maak samen een schema of planning of gebruik een agenda. Door je puber erover na te laten denken wat hij/ zij wanneer gaat doen komt hij/ zij minder snel voor verrassingen te staan. Bovendien leert hij/ zij zichzelf nog beter kennen of het juist is ingeschat.

Als vierde: Maak gebruik van de telefoon als timer om zichzelf te herinneren aan afspraken, als de tijd om ergens aan te werken om is of als het tijd is om klaar te maken om weg te gaan.

Tenslotte: geef aan bij school, bijvoorbeeld bij de mentor, dat je zoon/ dochter hier moeite mee heeft.. Extra ondersteuning, bij bijvoorbeeld bij lange termijn projecten kan vast gegeven worden. Het is prettig voor iemand met moeite met time-management als er bijvoorbeeld duidelijk is welke tussenstappen genomen moeten worden en wanneer deze klaar moeten zijn. Een docent of mentor wil hier vast in meedenken.

Heeft je puber erg veel moeite met time-management en plannen, dan is intensievere begeleiding gewenst. Stuur me een mailtje: mailto: info@breinvaardig.com dan neem ik contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Ontdek meer van Breinvaardig

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Chat openen
1
Hoi! Kan ik je helpen?