fbpx

Heeft jouw tiener vaak last van jumping monkeys?

Jumping monkeys (springende apen) zijn gedachten die in je op’springen’ wanneer je met iets anders bezig bent. Bijvoorbeeld tijdens het leren of maken van een taak. Gedachten als: “O ja, ik moet nog een kadootje kopen voor oma die zaterdag jarig is.” Of “Morgen niet mijn boek voor Nederlands vergeten”. Of “Ik moet mijn vriendin nog appen hoe laat we morgen afspreken”.Jumping monkeys

Deze opspringende gedachten zijn helemaal niet handig. Ze halen je uit je concentratie en als je ernaar luistert en er iets mee gaat doen kan het zomaar zijn dat er van je taak voorlopig niet veel komt. Maar als je er níet naar luistert blijft het op de achtergrond aanwezig en kun je je minder goed concentreren.

Wat kun je nou doen met die jumping monkeys?

Drie tips die je aan jouw zoon of dochter mee kunt geven:

  • Kun je het in een paar minuutjes doen en kan het niet wachten? Doe het meteen, dan is het klaar.
  • Is het iets wat je later kunt doen? Schrijf het in je agenda.
  • Kan het even wachten of duurt het langer dan een paar minuten, maar ben je bang dat je het weer vergeet? Schrijf het even op een notitieblaadje en ga het ná het leren doen. Zo is het uit je hoofd en hoef je je geen zorgen te maken dat je het gaat vergeten.

Het is handiger om dingen in je agenda of een notitieblaadje te noteren dan in je telefoon. Als je je telefoon erbij pakt is de verleiding groot om even je app, mail, snapchat of insta te checken. Een agenda of notitieblaadjes zijn toch een stuk minder aantrekkelijk om te blijven hangen 🙂

Tem die jumping monkeys!

Meer studietips vind je in mijn blogs.

Kan je tiener wel wat hulp gebruiken? Tijdens de cursus Help! Ik moet leren! leert hij/ zij alles over studievaardigheden het Voortgezet onderwijs!

 

 

 

Chat openen
1
Hoi! Kan ik je helpen?