fbpx

Toen de kinderen nog klein waren las ik eens in een column van een moeder dat zij haar kinderen elke dag een nieuw woord leerde. Ik vond dat een mooi idee en ben dat ook gaan doen, ik geloof dat ik het één week heb volgehouden 🙂 Hulde voor de moeder die dat langdurig deed 🙂

Wat ik wel altijd heb gedaan is spreken in ‘normaal’ Nederlands. Dus niet “Ja, daar loopt een wafwaf, hè?!” Maar gewoon: “Ja, daar loopt een hond hè?!”. En ik ben zelf wel de moeilijkere woorden blijven gebruiken. Vaak kunnen kinderen uit de context wel halen wat je bedoelt en anders leg ik het uit. Toch is dat geen garantie voor een grote woordenschat. Er kan iets anders meespelen waardoor sommige kinderen een kleinere woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten.

Wat ik namelijk regelmatig tegenkom zijn kinderen die een relatief lage woordenschat hebben door hun visuele leervoorkeur (zogenoemde beelddenkers). Zeker wanneer er sprake is van dyslexie kan een neerwaartse spiraal ontstaan. Het kind heeft moeite met lezen, leest daardoor minder graag en pakt gemakkelijkere boeken (met minder moeilijke woorden). Buiten het verplichte leesvoer voor school, leest het weinig. Het bouwt dus ook een kleinere woordenschat op.

Als kinderen meer in beelden (dus ‘plaatjes’) denken dan zal het minder nuances hebben in het taalgebruik. Een woord als huis of hond is nog gemakkelijk. Maar wat voor beeld heb je bij het woord ‘loyaal’? En waarin verschilt dat van eerlijk, oprecht, getrouw, waarachtig, toegewijd, trouwhartig, ongeveinsd of rechtschapen? Eerlijk gezegd zou ik van al deze woorden moeilijk beelden kunnen maken. En hoe onthoudt je dan dit woord, zonder plaatje? Door het woord geheel ‘op te slaan’, als een plaatje:

Een beelddenker met een kleinere woordenschat kan er in het voortgezet onderwijs (en verder) tegenaan lopen dat het de uitleg van de docent minder snel oppikt. De woorden die gebruikt worden zijn abstracter en vaker onbekend dan op de basisschool. Het blijven werken aan een grote woordenschat is dus belangrijk. Woorden waar je moeilijk een plaatje van kunt maken, zoals ‘loyaal’ kun je dan in zijn geheel als plaatje opslaan, zodat het ook meteen weet hoe het moet worden geschreven. Dus zo: Wel handig om dan gelijk de betekenis erbij te vertellen.

Chat openen
1
Hoi! Kan ik je helpen?