fbpx

Weet je dat je je hersenen kunt trainen, net zoals spieren? Dat je eigenlijk een soort hersenspierballen kunt kweken? Het zit zo. Als je iets nieuws leert wordt er een verbinding gelegd tussen neuronen (zenuwcellen) in de hersenen. Die verbindingen worden sterker naarmate je ze vaker gebruikt. Doe je bijvoorbeeld een bepaald voetbal trucje heel vaak, dan gaat het op een gegeven moment als vanzelf. Woorden uit een vreemde taal die je hebt geleerd, en die je heel vaak hebt gehoord, vergeet je niet snel meer. Bijvoorbeeld ‘Bonjour’ in het Frans, of ‘Horse’ in het Engels. De verbinding is zo stevig geworden dat hij blijft.

Zoals je bewegingen en woorden kunt leren en daar beter in kunt worden, kun je ook steeds beter worden in bijvoorbeeld klagen of zeuren. Of juist in de dingen van een positieve kant bekijken. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in wordt. Je wordt dan een superklager, of een superoptimist. Je hersenverbindingen om te klagen of juist om positief te zijn worden sterker.

Waarom zou je nu beter willen worden in positief zijn. Nou, dit heeft nogal wat gevolgen! Als je jezelf traint in het positief denken is het gemakkelijker om om te gaan met tegenslagen. Positieve emoties verbeteren de gezondheid en uit onderzoek is gebleken dat mensen die ‘beter’ zijn in positiviteit langer leven. Positieve emoties leveren aantrekkingskracht voor anderen op. Je maakt gemakkelijker vrienden. Je bent creatiever en toleranter.

Ik denk dat het belangrijk is je hiervan bewust te zijn. Hoe kijk jij naar de wereld, naar jezelf, naar de ander? Focus jij op alles wat er niet goed gaat? Of ben je in staat om je te richten op de dingen die er wel zijn? Waar je dankbaar voor kan zijn, waar je van kan genieten? Neem aan het eind van elke dag eens 5 minuten (of meer) de tijd om 3 positieve dingen van de dag te benoemen. Dat helpt je om te trainen in positiviteit. Zodat je je eigen positiviteitsspierballen kweekt.

Chat openen
1
Hoi! Kan ik je helpen?