Vroeger… was alles beter. Ik sprak het gelukkig nog nét niet uit. En ik vind dat ook helemaal niet. Maar het kwam zo. Ik was voor de zoveelste keer bezig met een leerling erachter te komen wat er nou eigenlijk gedaan moest worden voor school. Deze betreffende jongen kreeg het langs vijf (!) verschillende (digitale) kanalen: via email, de e-learning portal, teams, op papier én mondeling in de klas.
Fijn zou je zeggen: dan weet ie het in ieder geval. Maar nee, het is namelijk niet 5x dezelfde informatie, maar voor het ene vak gaat het zo, voor het andere weer anders. En de info via de portal is soms weer anders dan die in de mail. En wijzigingen worden de ene keer weer via de mail, de andere keer mondeling doorgegeven. De gemiddelde volwassene zou hier niet blij mee zijn en als werknemer denk ik dat je al lang aan de mouw van je baas had getrokken: dit is niet werkbaar! Laat staan voor een puber die nauwelijks een dag vooruit kijkt en totaal geen overzicht heeft! En wat denk je van die puber die ook nog adhd of autisme heeft? Onbegonnen werk!
Daarom dus moest ik denken aan het ouderwetse klassenboek, waar de klassenvertegenwoordiger verantwoordelijk voor was en waar de leraar (meestal) netjes het huiswerk in schreef. En je eigen boekwerk vol plaatjes uit de Hitkrant -je agenda dus- waar je elke les je huiswerk in kon noteren. Hm, het kan zijn dat ik het verleden een beetje mooier maak dan het is, maar overzichtelijker en gemakkelijker was het wel.
We komen er nu ook wel uit, schrijven het huiswerk over in de agenda, creëren zo ons eigen overzicht. Maar het kost zoveel tijd en energie. Veel leerlingen laten het er maar bij en rommelen wat aan, met alle gevolgen van dien. Gemiste kans denk ik dan! Als docenten intern eenduidige afspraken maken, én zich daar ook aan houden, is het voor die pubers met hun onrijpe hersenen een stukje gemakkelijker!
Dus, als jij werkt in het onderwijs, misschien kun je eens een balletje opgooien over hoe duidelijk en eenduidig er naar de leerlingen wordt gecommuniceerd? Welk systeem wordt er gebruikt en is iedereen daarin consequent? Worden dezelfde bestandsnamen gebruikt of is het: periodeplanner, planning, huiswerkplanner, taakoverzicht, P3v4v2020.pfd of nog iets anders? Is helder wat er met de planner gebeurt als er lessen uitvallen, wordt dan van de leerlingen verwacht dat ze zelfstandig doorwerken of schuift het op? En in hoeverre houdt iedereen zich aan die afspraken of doen sommigen toch liever wat ze zelf het handigst vinden?
Ik denk dat een eenduidige, duidelijke, consequente communicatie heel wat verwarring bij leerlingen, mailtjes van ouders en onvoldoendes kan schelen. Dus:
Is dit allemaal dik voor elkaar? Top!
Valt hier nog wel winst in te behalen? In het belang van de leerling (en je school!): Kom op!